השימוע

 

ואיך חייבים לבצע אותו כדת וכדין

 

 

השימוע הוא תהליך שצריך לבצע אותו בצורה טובה והוגנת כלפי העובד. בית הדין בודק ושוקל את התהליך אם המעסיק הגיע אליו בתום לב אם לאו.         

 

כעת, על המעסיקים לנסות ולפעול בדרך מסויימת על מנת שיוכלו לבדוק זאת בבית הדין ולאשר.

 

מדובר כאן בטכס אמיתי שיש לו צעדים וסיבובים משלו. העובד נמדד על פי תום ליבו.

המעביד נבדק מלפני ולפנים לבחון את רצונו הכן ואמיתי לפטר את העובד. אבל גם זאת בשלבים מסויימים

 

ראשית, יש לשלוח מכתב לעובד

שנית, השימוע

ושלישית, ההתנהגות לאחר השימוע.

 

 

1. א.         על העובד לקבל מכתב ובו רשומים פרטי האירוע, שעה, מקום ומה הטענות נגדו.

 

ב.         על המכתב לצאת דרך ה Whatsup, דרך האימייל,  דרך מכתב שינתן בידו.

 

ג.          רצוי לקבוע את האירוע מינימום יומיים מראש.

 

ד.         חשוב לומר בהזמנה לשמוע כי המעסיק רוצה לקיים לעובד שימוע על מנת לבחון

            את המשך דרכו. לא על כך שהוא רוצה לפטר אותו מראש. ראיתי מכתב שהגדיר את מה שרוצים                    לעשות – הנדון : מכתב שימוע בנוגע לפיטורין. זו טענה נחמדה אך לא חוקית בעליל.

 

ה.         רצוי לרשום במסמך גם את כל הגורמים והבעיות שיש לעובד שאתם רוצים לדון עליהם -  העובד                    מאחר תדיר לעבודה. העובד הסתכסך עם עובד אחר בתאריך מסויים. העובד יצא לחופשה מבלי                   להודיע למעסיק ועוד. שימו לב, אם יהיה מדובר על דבר אחר שלא נרשם, העובד יכול לבקש לדחות                את האירוע תוך כדי השימוע על מנת להתכונן לשימוע המחודש כדין.

 

ו.          ראוי להודיע לעובד כי הוא זכאי להביא עימו עו"ד.

 

ז.          אם הוא חולה בתאריך השימוע, אם הוא לא יכול להגיע לשימוע. אם הוא רוצה להביא עו"ד ואין הזמן              הקבוע לשימוע – מן הדין לדחות את השימוע במספר ימים.

 

ח.         מותר להוציא הזמנה לשימוע, ובמידה והעובד אומר שאין לו כוונה להתייצב, להתכנס לשימוע,                       לעשות פרוטוקול, ואז לקבוע את הפיטורין. לשם כך חשוב לקבל את האישור של העובד בכתב. 

 

 

 

 2.א.     השימוע עצמו צריך להתנהל בצורה מסודרת. יש מקום להביא את העובד המפקח

            עליו, יש מקום להביא בחברה קטנה את המנכ"ל/ית, בחברות קצת יותר גדולות יש להביא גם את                  מנהל/ת כח אדם. מן הראוי שתהיה פקיד/ה שתקליד את מה שנאמר.

 

ב.         עצה אישית שלי. מן הראוי שתהיה גם הקלטה. במידת הצורך, יהיה ניתן לתמלל.

 

ג.         רצוי מאד לעובד להכין את הטיעונים בכתב. מפורשים וברורים על מנת להוכיח, שלב אחר שלב, את                הכתוב במסגרת הדברים שנרשמו לו במכתב טרם שימוע. אם ירצו להוסיף, יטרחו ויגיעו פעם נוספת.

 

ד.         את המסמכים שלכם העובדים, אל תסכימו להגיש. תטענו בצורה קוהורנטית את כל הסעיפים שלכם.             תביאו מסמכים האומרים והמוכיחים שעשיתם את מה שהתבקשתם לעשות. שביצעתם את העבודה                כפי שנאמר לכם לעשות. תעשו לעצמכם טובה ואל תטענו שהמנהל מתנכל אליכם. הוא טעה ואמר                לכם לבצע את העובדה כפי שעשיתם אותה.

 

ה.         בסוף השימוע על המעסיק לומר שהוא הולך לחשוב על כך ויתן תשובה תוך יומיים שלשה. לעולם לא              להודיע בו ביום. זה מוכיח כוונה לפטר שלא אוהבים זאת בבית הדין.

 

ו.          העובד צריך לקבל עותק אחד מהשימוע שנכתב בידי הקלדנית.

 

 

 

 3.א.    שלשה ימים לאחר השימוע על המעסיק להוציא הודעה שמנוסחת כך שהמעסיק

           מצטער, אבל הוא נאלץ לפטר את העובד. רצוי לרשום מכתב זה בקיצור אבל חשוב שיהיה בו את                   מועד הפיטורין המיועד .

 

ב.        מן הראוי להפעיל כאן מיידית את הרו"ח ואת האיש של הפיקדונות לפנסיה ולפיצויי פיטורין על מנת               לשלם את הסכום במועד קרוב. אני מודע לעובדה שלא מענישים על איחור בתשלום של 45 יום. אבל             תעשו זאת בזמן. מגיע לעובד שלכם. ובינינו, ממילא זה שיחרור של הסכום שלא היה ברשותכם .

 

ג.        תקבלו את הסכום הנוסף שתצטרכו לשלם מרואה החשבון שלכם. נסו לשחרר אותו במהירות                         האפשרית. ההתניה של החוק היא 15 יום לאחר יום סיום הפיטורין.

 

 

 

הערה : מנסיוני בשטח כבר הייתי נוכח באי אלה ישיבות שימוע והיתי גם לעיתים מייצג את המעסיק ולעיתים מייצג את העובד. הדבר הנכון לדעתי לעובד לעשות הוא להגיע ולדבר על העבודה כאילו היתה העבודה שלו. כמה שהוא רוצה לעזור, כמה שהוא רוצה לתרום לחברה וכמה עצות שחשוב שידע המנכ"ל כי הוא יוכל לחסוך כספים בדברים אלה.

 

היתה לי גברת שעשתה כעצתי והיא הגיע לישיבת שימוע ואמרה דברים אלה. לאחר מכן, לא רק שהיא לא פוטרה, היא הועלתה בדרגה למנהלת בתחום המזון.

 

 

 

 

עזר מבורך, עורך דין לדיני עבודה ופלילים

מאמרים |שימוע

עזר מבורך ושות' – משרד עורכי דין  פלא : 0506-330683​

050-6330683​

חפשו אותנו בפייסבוק